Verminder overbelasting van het elektriciteitsnet met verticale zonnepanelen op gevels
Vanwege de energietransitie neemt de vraag naar duurzame elektriciteit exponentieel toe. Maar wat gebeurt er als je als verbruiker niet de gewenste stroom krijgt, of als producent van zonne-energie je opgewekte stroom niet kwijt kan? Dit leidt tot congestie, oftewel overbelasting van het elektriciteitsnet. Een innovatieve oplossing hiervoor is het gebruik van verticale zonnepanelen, ook wel gevel zonnepanelen genoemd. Deze zonnepanelen worden verticaal geplaatst op de gevels van gebouwen en kunnen helpen om de druk op het elektriciteitsnet te verminderen.
Verticale zonnepanelen: een antwoord op netcongestie
Volgens De Volkskrant, “stijgt de vraag naar elektriciteit zo snel dat het elektriciteitsnet op steeds meer plaatsen overbelast raakt. Hierdoor kunnen sommige nieuwe afnemers niet meer worden aangesloten.” Daarnaast constateerde Het Technische Weekblad in 2020 al dat “op meer dan 250 plekken in het Nederlandse net de capaciteit om stroom te vervoeren tekortschiet.”
Veel van de huidige elektriciteitskabels kunnen de stijgende vraag naar energie niet aan. Het aanleggen van nieuwe kabels kan echter tot wel zeven jaar duren. Netbeheerder Liander heeft zelfs een online kaart gemaakt waarop te zien is waar het netwerk zijn maximale capaciteit heeft bereikt. Dit illustreert de urgentie van het probleem.
De Impact van Zonnestroom op het Netwerk
De groei van zonne-energie draagt bij aan de overbelasting van het netwerk. Met de toenemende vraag naar elektriciteit worden meer zonnepanelen geïnstalleerd op daken. Echter, de productie van zonne-energie loopt vaak niet synchroon met het verbruik ervan. Volgens de NOS kan het Nederlandse elektriciteitsnetwerk “de overgang naar duurzame energie en elektrificatie niet bijbenen.” Door de toename in vraag naar elektriciteit, worden er meer zonnestroomsystemen geplaatst, maar de energieproductie en het verbruik ervan lopen niet altijd gelijk op. Dit veroorzaakt congestie in het elektriciteitsnet en vertraagt daarmee de energietransitie.
Op zonnige dagen, wanneer de vraag relatief laag is – bijvoorbeeld tijdens vakanties of in het weekend – kan dit leiden tot piekbelasting op het net. Bij standaard platte-dak zonnepanelen, die onder een hoek van 10-15 graden in oost-west opstelling worden geplaatst, ontstaan de pieken in energieproductie rond het middaguur. Deze pieken kunnen het netwerk overbelasten, vooral in de zomermaanden. Dit probleem kan worden verminderd door de energieopwekking buiten deze middaguren te spreiden.
Hoe verticale zonnepanelen het netwerk ontlasten
Volgens onze Solar expert Evert Bende kunnen verticale zonnepanelen, geplaatst op oost- en westgevels, deze middagpiek verminderen. De pieken in energieproductie van verticale zonnepanelen verschuiven namelijk naar de ochtend en middag, wat het elektriciteitsnetwerk ontlast.
Voordelen van verticale zonnepanelen
Betere energieproductie in de winter: Verticale zonnepanelen wekken relatief meer energie op in de winter, wanneer de vraag naar elektriciteit hoger is. Dit is ideaal in een toekomst waarin warmtepompen, verplicht vanaf 2026, de energiebehoefte in de winter zullen verhogen.
Verspreide pieken in energieproductie: De pieken in zonne-energieopwekking verschuiven naar de ochtend en middag, wat het netwerk ontlast tijdens het middaguur, wanneer de meeste platte-dak systemen pieken.
Efficiëntere energieconsumptie: De opwekking van zonne-energie door verticale zonnepanelen sluit beter aan op de consumptiepatronen van bedrijven en kantoren, wat leidt tot meer zelf-consumptie en minder belasting van het elektriciteitsnet.
Voordelige marktprijzen: Verticale zonnepanelen profiteren van hogere energieprijzen tijdens piekuren op de elektriciteitsmarkt (EPEX-spot). De pieken in de ochtend en middag sluiten beter aan op deze marktprijzen.
Hogere opbrengsten in de winter: Verticale zonnepanelen leveren meer energie op tijdens de wintermaanden, wanneer de elektriciteitsprijzen hoger zijn.
Waarom verticale zonnepanelen de toekomst zijn
Het plaatsen van verticale zonnepanelen op gevels is een slimme en duurzame oplossing om de overbelasting van het elektriciteitsnet te verminderen. Toch wordt deze techniek nog te weinig ingezet door overheden en netbeheerders. Als we doorgaan met de huidige trend van platte-dak zonne-energie systemen, zal de congestie op het netwerk toenemen, met mogelijk schadelijke gevolgen voor de samenleving. Verticale zonnepanelen bieden een kans om de energietransitie voort te zetten zonder het netwerk te overbelasten.Wil je meer weten?
Onze Solar expert Evert Bende staat klaar om je alles te vertellen over de voordelen van verticale zonnepanelen.